Kvalitné a zdravé stravovanie sa postará o vašu rovnováhu v práci
Veľa ovocia a zeleniny, málo mäsa a takmer žiadne sladkosti či alkohol. Teóriu zdravého stravovania všetci poznáme. Jej realizácia v praxi je však často nereálna. Kto si môže cez deň krájať čerstvé šaláty alebo pripravovať lahodnú zeleninu na panvici, keď vám neostáva čas ani na prácu, ktorú musíte dokončiť?!
Pravidelné stravovanie je v mnohých profesiách výnimkou – od chirurgického personálu až po pracovníkov na zmeny či vodičov kamiónov. Mnohé kancelárie nemajú ani jedáleň či kuchyňu. Napriek tomu je zdravé stravovanie v práci základom vašej osobnej psychickej i fyzickej rovnováhy.
Máme pre vás tipy, ako tento stav bez problémov dosiahnuť.
Dôležitý je pitný režim
Zvyčajne naša prvá cesta v kancelárii ráno vedie ku kávovaru. Pre mnohých ľudí zostáva káva jediným nápojom, ktorý môžu počas dňa piť. Tomu by ste sa mali rozhodne vyhnúť. Hoci káva a čierny čaj môžu byť zahrnuté do rovnováhy tekutín, nemalo by to byť viac ako štyri šálky alebo dva hrnčeky denne.
Celkovo by ste mali denne vypiť aspoň 1,5 litra tekutín, aby ste predišli únave, ťažkostiam so sústredením, bolestiam hlavy a zníženej výkonnosti. Koniec koncov tým podporíte aj svoje trávenie a kondičku. Takou príjemnou zmenou v zime aj v lete môže byť nesladený ovocný a bylinkový ľadový čaj.
Ten malý hlad medzi tým…
Príliš veľa stretnutí, vysoký časový tlak a neustále hektické tempo často vedú k strate fyzickej a psychickej výkonnosti. K vyváženému prežitiu dňa by vám preto nemali chýbať krátke prestávky, pár minút pohybu na čerstvom vzduchu a samozrejme správny snack.
Na to sa najlepšie hodí malé občerstvenie ako ovocie alebo zelenina, jogurt alebo malý sendvič. Zostanete efektívni a vyhnete sa chuti do jedla. Ak na prípravu takejto stravy nemáte čas, skúste využiť možnosť objednať si hotové raňajky do práce.
Prestávka na obed bez jedálne
Ak sa musíte stravovať počas celého dňa, mali by ste dbať aj na rozmanitosť. Pretože jesť každý deň na obed sendvič s klobásou nikoho z dlhodobého hľadiska neuspokojí.
Zabezpečte si dostatok čerstvého ovocia a zeleniny. Vhodné sú odrody, ktoré sú bezpečné na prepravu, ako sú jablká, koktailové paradajky, hrozno, mrkva alebo kaleráb. Chutné vitamínové balíčky pre zamestnancov vás zásobia zdravými živinami tiež.
Chleby a chlebíčky naplňte nápadito. Vegetariánske nátierky, pesto alebo smotanový syr sú dobrou alternatívou masla a margarínu.
Deň vopred si pripravte väčšie množstvo jedla a porciu šalátu si vezmite napríklad do kancelárie. Ak je k dispozícii mikrovlnná rúra, môžete jedlo rýchlo ohriať.
Mlieko a mliečne výrobky vám dodávajú energiu a dôležitý vápnik. Nezabúdajte preto na svoj jedálniček ani jogurt, syr či srvátku.
PR Článok